الخميس، سبتمبر 09، 2010

La música és el moviment

Ahir dins del programa "D'aquíd'allà","van transmetre "Casa Nayda" un documental escrit per Dominique Caubet, realitzat per Farida Benlyazid i Abderrahim Mettour. Els responsables de la pel·lícula comenten l'argument de la següent manera :« Aquest documental és testimoni de la efervescència cultural i social del Marroc a principi d'este segle, catalogat com "moguda" a la premsa nacional e internacional, que va prendre el nom de "Nayda"-"El moviment ha anat creixent des de finales dels 90 i es va convertit al punt de trobada de la cultura alternativa, ocupant un paper essencial a l´esfera cultural del país, desarrollats per artistes i emprenedors independents que anteponíen els interessos col·lectius als particulars. Van entrevistar autors com Darga, H-kayne, Fez City Clan i Oum, van parlar també d'article de premsa com el publicat per la revista Lequel titulat " Marroc contre Marock".
L'any passat a este blog van publicar l'edició d´un llibre que tractava la música marroquina i la seua participació al Festival de Cartagena (més informació )
Des del punt lingüístic podem comentar que la llengua que utilitzen per a les seus manifestacions és el dialecte marroquí, el dariya per que siga una llengua comuna a tots els marroquins i siga un moviment propi d´aquest país.
El blog Musique arabe en francés té un article sobre Nayda la contre-culture.
Us animem a que escolteu esta música perque sempre estes manifestacions estàn lligades al cor.





هناك تعليق واحد:

LNO يقول...

Merci pour les références à mon blog...je découvre ainsi le vôtre...En en effet, une belle contreculture dans différents style de musique à découvrir !
Excellent dimanche !