الجمعة، أكتوبر 23، 2009

Els mons de l'islam a la col·lecció del Museu Aga Khan


Els mons de l'islam a la col·lecció del Museu Aga Khan
La col·lecció Aga Khan aplega peces valuoses i significatives de pràcticament cadascuna de les dinasties històriques del món musulmà, de les quals l'exposició presenta un conjunt de 180 objectes que inclouen uns 1.400 anys d'història i que resumeixen, en fusta, pedra, or, bronze, ivori, vidre, ceràmica, teixit, pergamí i paper, les millors fites artístiques del món islàmic, en un extens àmbit geogràfic que s'estén des de la península Ibèrica, l'antic al-Àndalus, fins a l’Índia.
Aquestes obres descriuen la magnificència de les corts dels abbàssides, els fatimites, els safàvides o els mogols al mateix temps que demostren la ductilitat de l'art islàmic, capaç de transmetre un missatge, de vegades només religiós, adoptant diversos estils i combinant, en alguns casos de manera capritxosa, elements procedents de tradicions culturals dispars: de Roma a Pèrsia, de Turquia a la Xina, del Magrib a l'Índia o Indoxina, transformant allò que s’imita fins a donar-hi una personalitat pròpia.

CaixaForum Barcelona

Del 08/10/2009 al 17/01/2010


الاثنين، أكتوبر 19، 2009

Escuelas de idiomas en pie de guerra


Os facilitamos este artículo publicado en el periódico El País: ( para seguir leyendo pulsar el enlace)
Las escuelas de idiomas son la opción pública, de calidad y más asequible -un curso entero cuesta alrededor de 100 euros-, para aprender idiomas y obtener un certificado en España. El problema es que el título que ahora se va a obtener en estos centros ya no equivale al máximo nivel de competencia reconocido oficialmente, tras la reforma que llevó a cabo el Ministerio de Educación para adaptar las enseñanzas a un esquema común en toda Europa y que entró en vigor hace dos cursos.
( Foto de la fiesta de bienvenida año 08-09)

الأربعاء، أكتوبر 14، 2009

La mar de llibres per endinsar-se en el món àrab


La mar de llibres per endinsar-se en el món àrab
Diversos autors
Col·laboració amb: Casa Árabe
Guia de lectura per donar a conèixer els llibres sobre la realitat àrab o d’autors
àrabs escrits en català o traduïts al català. La guia comprèn des d’obres de
referència, documentals i assaigs fins a obres literàries, artístiques i infantils
de diverses disciplines. La seva finalitat és facilitar l’accés al món àrab a través
de la seva literatura.

L'IEMed, en col·laboració amb Casa Árabe, acaba de publicar la guia de lectura: La mar de llibres per endinsar-se en el món àrab. Es tracta d'una completa bibliografia en llengua catalana sobre el món àrab, classificada en els àmbits següents:
*Literatura *Història *Islam *Política, crònica i actualitat *Migracions *Llengües *Viatges *Expressions artístiques *Cuina i *Lletres catalanes en terres àrabs.

الأربعاء، أكتوبر 07، 2009

ACTIVIDAD CULTURAL DEL DEPARTAMENTO DE ÁRABE: CERÁMICA RIFEÑA


ACTIVIDAD CULTURAL DEL DEPARTAMENTO DE ÁRABE:
Visita guiada a la exposición : "La cerámica Bereber del Rif"
Esta cerámica es por si sola, todo un legado de una cultura milenaria que nos llega hasta nuestros días de la mano de las últimas alfareras. Las alfareras celosas de su identidad cultural se han mantenido fieles a sus ancestrales técnicas de elaboración de sus vasijas, pudiendo considerarse hoy en día, en este mundo tan altamente tecnológico, como un fósil viviente.
Esta cerámica, rural puramente utilitaria y dirigida al uso doméstico, está profusamente decorada con dibujos cargados de una rica simbología. Que por su situación apartada de los núcleos urbanos ha guardado toda su pureza hasta nuestros días.
Después de años de estudio sobre esta alfarería y su cultura surge esta exposición que nos muestran 220 piezas. A través de ella recorreremos los diferentes lugares de producción, los usos, los tipos y también la técnica de elaboración de esta alfarería femenina que no utiliza torno, decorada con pigmentos naturales y es cocida en hornos a cielo abierto.
Viernes 16 de octubre a las 17 horas.
MUSEU DE BELLES ARTS DE CASTELLÓ